sâmbătă, 4 noiembrie 2017

Dobrogea de Nord, în ultimele zile de vară (4)


Ziua 1, e descrisă aici
Ziua 2, e descrisă aici
Ziua 3, e descrisă aici


ZIUA 4, JOI 19 OCTOMBRIE 2017

Aproximativ 15 km mers pe jos

Pe la 1:30, la 17 grade în cort, ies afară îmbrăcat subţire să mă conving că bate vântul. La 5:45 era mai rece în cort (13 grade). Ies din sacul de dormit, mă îmbrac mai gros, beau din termos ceaiul răcit între timp. Până pe la 7:30 îmi fac de treabă în cort. Până la urmă mă îndur să ies, fac un termos de ceai, restul de apă o păstrez cu gând s-o fierb altă dată, strâng bagajul şi pornesc la drum. 


Stabilisem cu o zi în urmă că, pentru trecerea spre Greci, am două opţiuni: pe sub munte (mai scurt) sau pe şoseaua asfaltată (mai lung dar mai simplu ca orientare). Aleg până la urmă varianta scurtă.

La 9:26 pornesc la drum, câteva minute mai târziu trec pe lângă mânăstirea Izvorul Tămăduirii. Curând, revăd în mijlocul câmpului construcţia albă în care lucrează acel om de treabă cu care am discutat a doua zi.





La 10:00 ajung la poarta sudică a traseului Pricopanul. Las marcajul în stânga şi continui pe drumul destul de bine evidenţiat. O maşină cu număr de Constanţa care mă depăşeşte pare să promită şi ea un drum decent spre Greci. Las o proprietate privată pe stânga şi, curând, drumul se pierde în bălării. Pentru că nu părea nimic complicat am continuat ochiometric pe la baza muntelui chiar dacă asta însemna mers prin scaieţi. Un astfel de răutăcios ţepos avea să-mi intre în bocanc câteva minute mai târziu. Profit de ocazie pentru a face popas. Scot chestia din bocanc, schimb bateriile la GPS, constat cu plăcere că turma de oi pe care urma s-o intersectez a ajuns departe de linia care mă interesa pe mine. Stând eu aşa văd doi biciclişti pedalând spre mânăstire. Încă un semn că spre Greci se merge decent... Ora 10:40



După ce repornesc caut cu privirea drumul pe care văzusem bicicliştii. Un val de pământ mă păcăleşte dar al doilea val mă lasă să văd drumul de pe coama lui. De aici, până la Greci, aveam să merg pe un drum de pământ mai mult decât decent care a evoluat la marginea dinspre munte a terenurilor agricole. Într-o porţiune în care drumul meu s-a apropiat de canalul de irigaţii care evolează tot în paralel cu muntele (mai exact, paralel cu partea sudică, neparcursă de traseu turistic, a culmii Pricopanului) am observat două locuri în care canalul putea fi traversat pentru a ajunge pe un drum şi mai bine evidenţiat, circulat de tractoare. Ora 11:44. M-a tentat o clipă să traversez dar până la urmă am rămas pe partea mea.

 
La 12:05 constat că drumul trece printr-o stână/ fermă cu mult jeg lăsat pe marginea drumului (ambalaje, resturi de lână, boabe de porumb). Ciulesc urechile şi nu detectez vreun câine, am impresia că văd un om pe fereastra unei căsuţe aflate pe stânga drumului dar concluzionez că a fost iluzie optică. Trec cu bine.

12:40, se vede drăguţ culmea secundară Priopcea- Iacobdeal. Era iniţial în plan dar acum ştiu că e puţin probabil să ajung până acolo în tura asta. Bun motiv pentru a reveni în zonă, zic... 


Fac un nou popas, parcă ultimul înainte de intrarea în civilizaţie. Repornit, văd curând un cal priponit pe stânga drumului. Calul mă studiază tacticos, uitându-se la mine cam de sus. Un pic mai încolo, o stână pe dreapta trimite spre mine câţiva lătrători. Aplic tactica mersului cu spatele pe drum (a funcţionat şi în a doua seară), astfel încât să-mi păstrez privirea pe câini. Până la urmă sunt lăsat în pace. Oamenii din stână erau prea ocupaţi ca să-şi bată capul cu motivul care îi determină pe câini să latre.

Curând intersectez un drum pe care îl urmez în jos, spre dreapta. Acesta intră printre curţile oamenilor şi virează dreapta destul de repede. Urmează un viraj la stânga după care intru pe o stradă lungă. La începutul ei dau de un copil pe care-l întreb dacă sunt deja în Greci. Răspunsul afirmativ mă încurajează aşa că îl întreb cum ajung în centru/ la asfalt/ spre autogară. Îmi spune să urmez strada tot înainte. De parcă aveam altă opţiune... :)

Ceva mai încolo dau de un adult. Întreb de poteca spre Ţuţuiatul şi de un magazin unde să găsesc apă plată. Sunt îndrumat cu bunăvoinţă fără să fiu totuşi atenţionat că, la un moment dat, voi ajunge într-un labirint de străzi. Ajung în punctul în care omul îmi spusese să fac stânga şi, destul de repede, observ într-o casă ceva ce semăna a magazin. În faţă, un om. Întreb dacă e magazin acolo (să nu dau buzna ca nesimţitul şi să mă trezesc că nu era cazul) şi aflu că e bar. În regulă, ceva apă oi găsi şi aici…

Intru străduindu-mă să nu dărâm tocul uşii cu bagajul meu, dau de o femeie de la care nu prea am ce cumpăra pentru drum. Gravidul pofticios din mine a luat totuşi o Coca Cola apoi a stat puţin de vorbă pe băncuţă cu vânzătoarea. Mă încurajează faptul că, mai sus, voi găsi şi un magazin. Îl găsesc dar pare închis. Arunc un ochi pe geam, observ că e cineva înăuntru, în semiîntuneric. Apăs clanţa uşii şi atrag atenţia. Persoana din interior deschide şi-mi spune că trebuie să aştept să vină altă doamnă ca să pot cumpăra. Aştept. Curând apare vânzătoarea. Găsesc cam tot ce doream la magazinul acesta. Mă despart de el gândindu-mă să revin pentru cumpărături în caz că mă vor purta şi zilele următoare paşii pe aici.

Magazinul acesta avea o chestie aparte, programul împărţit în două intervale, la începutul şi spre finalul zilei. Eu nimerisem în mijlocul zilei, când era închis. Era totuşi afişat un număr de telefon la care aş fi putut suna. A funcţionat şi varianta descrisă mai sus, totuşi. Oricum, m-am despărţit de vânzătoare cerându-mi scuze că am deranjat când era închis. S-a dovedit până la capăt înţelegătoare.

-V-am deranjat când era închis.
-N-aveaţi de unde să ştiţi programul.
-Aţi apărut repede după ce aţi fost anunţată.
-Eram aproape, culegeam porumbul în curte. Când e pauză la magazin ajut şi eu la cules.

Se pare că sunt oameni gospodari în Greci.

Ghidându-mă după indicaţiile primite până atunci, nimeresc pe Str. Căutici. Cunoşteam toponimul dar strada nu părea să mă ajute să ajung la Ţuţuiatul. Întreb din localnic în localnic şi până la urmă, când devenisem şi eu convins că am nimerit în sfârşit în apropierea marcajului turistic, un tânăr îmi confirmă că el, când era mic, urca pe acolo spre vârf.

3 localnici tineri mergeau înaintea mea cu rucsăcei, având ca ţintă probabilă tot vârful. Cu doi m-am intersectat pe potecă mai târziu. Marcajul mă ghida în sfârşit pe străzi. La o bifurcaţie sunt tentat să fac stânga dar un bătrân mă îndrumă spontan către dreapta. Îl întreb dacă în dreapta e drumul spre Ţuţuiatul şi înţeleg că da.

-Eu nu mint oamenii.
-Nici nu mă gândeam la asta. Dacă nu întrebam câţiva localnici nu nimeream marcajul.

La 15:00 treceam pe lângă panoul de la intrarea pe traseul Ţuţuiatu



Eliminam gaze pe dos şi speram să nu am nevoie prea curând de mai mult. La 15:55 făceam un popas lung iar la 16:30 eram la izvorul cu căcăreze. Citisem pe carpaţi.org despre curăţarea şi refacerea sursei de apă aşa că am privit-o cu încredere şi cu recunoştinţă. 



Debitul era slab totuşi aşa că nu am umplut decât un bidon de 1 litru. Pe când studiam locul am observat căcăreze pe zidul din care iese ţeava din care alimentasem. Ştiind că între bazinul de recepţie şi capătul ţevii apa trece prin polipropilenă, mi-am imaginat că apa nu este contaminată de dejecţiile caprelor. Se pare că aşa a fost. Am băut aproape toată apa luată de aici, nefiartă. N-am avut probleme pe care să le presupun cauzate de apa consumată.

Acest izvor reprezintă un important punct de reper. Poteca marcată continuă spre stânga, depăşind cu oarecare dificultate vegetaţia care a invadat-o. Spre dreapta continuă traseul de bicicletă care a mers în paralel cu marcajul până aici. N-aş zice că e tocmai ciclabil din Greci până aici dar unora probabil le place să pedaleze pe astfel de teren.

Revenind la potecă, pot spune că, după ce am depăşit aglomerarea vegetală am prins un şleau pe care marcajul dispăruse. Am continuat pe el în sus, marcajul absentând în continuare. Am continuat prin pădure, pe marginea unui vâlcelaş. Pierzându-mi oarecum răbdarea am început să caut revenirea în marcaj. Intuiam că-l voi regăsi undeva în dreapta, ţinând cont de direcţia generală a potecii. Pornind în dreapta am văzut întâmplător marcajul printre copaci. Am încercat să reţin direcţia dar am reuşit doar cu aproximaţie. Am revenit în marcaj coborând în el, nu pe curbă de nivel cum sugera iniţial direcţia pe care îl văzusem.

Ceva mai sus am pierdut iar marcajul dar nu mai ţin minte împrejurările. Fapt este că, între izvorul cu căcăreze şi Izvorul Italienilor am pierdut de două ori marcajul. Pe lângă Izvorul Italienilor am trecut fără să îl studiez pentru că, de sus, mă lătrau vreo 3 câini. M-am bucurat când mi-am dat seama că aceştia însoţeau un om care mâna la vale nişte capre. M-am temut o clipă că sunt maidanezi de munte care-mi vor propune o noapte de coşmar. La 17:32 am luat waypoint deasupra Izvorului Italienilor.

N-am reuşit să identific Şaua Ţuţuiatu, tot din cauza câinilor probabil. Se pare că era exact deasupra Izvorului Italienilor pentru că am remarcat acolo un loc amenajat pentru popas. M-am trezit pe vârf aproape pe neaşteptate pe când răbdarea mea aproape se terminase. La 18:02 luam waypoint sus. Constat că am semnal Vodafone şi dau să postez un selfie de pe acoperişul Dobrogei. Mă încurc în butoane şi până la urmă apare abia a doua sau a treia zi poza. Am ratat live-ul! :)

La 18:19 fotografiez apusul.



Ancorez cu atenţie cortul, folosind toate cuiele pe care le considerase necesare Daniel. Curând intestinele mi se revoltă. Încerc să-mi fac treaba într-un loc ferit de vânt. Mă screm degeaba. Sunt constipat, se pare. Deşi satul e departe, aud pe cineva spunând că vede un om şi un cort sus. Oare chiar se auzea din Greci, datorită vântului care ar fi putut purta vorbele, sau era cineva în apropiere, pe o potecă ascunsă privirii mele? Oricum, m-a indispus să aud vocile alea.

Pe la 9 seara mă bag în sacul de dormit. Dorm vreo două ore şi jumătate apoi veghez, stomacul cerând la această nepotrivită oră refill.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu